Начало Статии Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?

Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?

10.12.2015 / Автор: Румен Спецов    Оцени
11111
Гласували:
Макс
Макс
Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?
снимка източник: BodyConstructor

Нетърпимостта ни към лактозата или защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?

 

Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат? Kога и при какви обстоятелства могат да се ползват млечни продукти, при какви цели, кои са най-добрите млечни продукти и защо?

         

Лактозата, известна също като млечна захар, е основен компонент на млякото и млечните продукти. Тя съставлявя около 2-8% от сухото вещество в млякото. Тя е дизахарид, състоящ се от две молекули на монозахаридите - галактоза и глюкоза. Наименованието идва от латинската дума за мляко и наставката „-оза“, използвана за наименование на захари.

 

Лактазата е храносмилателен ензим в тънките черва, който разгражда лактозата до съставните й две части – глюкоза и галактоза. Намалените количества или липсата на този ензим, причинява лактозна ферментация в дебелото черво, тъй като лактозата остава неразградена. Там млечната захар става източник на храна за различни бактерии. Резултатът са газове, коремни спазми и болезнено подуване на корема. За разлика от хранителните алергии, при лактозната непоносимост имунната система не е засегната. Ето защо това нарушение се означава като хранителна непоносимост, а също и като псевдоалергия.

 

Хората с непоносимост към лактоза често откриват, че могат да ядат сирене и кисело мляко без никакви проблеми. Лактозата в прясното мляко е около 5%, в киселото мляко е значително намалена в резултат на млечно-киселата ферментация (2%), а сирената практически не съдържат лактоза. За разлика от млякото, което съдържа 3-5% белтък, сирената са богати на белтъци (17- 26%), но така също и на мазнини (20-50%).

 

Лактозата се съдържа и в сладоледа, сладкарските изделия, подсладителите, хляба, пиците, готовите сосове, продуктите в заведенията за бързо хранене, супите, тортите, месните изделия, фитнес добавките , бульони, кексове и много други.

 

Причините за възникването на непоносимост към лактоза са:

  • вродена - въпреки, че в ранна възраст организмът образува достатъчно лактаза, количеството й постоянно намалява с годините;
  • придобита в резултат на чревни заболявания;
  • вроден дефект на ензима, който води до пълен недостиг на лактаза;  

 

Клинична непоносимост към лактоза включва загуба на тегло, бавен растеж, недохранване, наличие на газове, зловонни изпражнения, коремни спазми, гадене, диария, подуване на корема, липса на наддаване на тегло, раздразнителност.

 

Лактозната непоносимост може да се диагностицира със сигурност само от лекар чрез провеждането на различни тестове. Единият вариант е пациентът да се подложи на диета с нисък или никакъв прием на храни, съдържащи лактоза. Подобряване на състоянието би било признак, че вероятно става дума за лактозна непоносимост.

Лактозната непоносимост може да се управлява с диетични промени, като премахването на млечните продукти от диетата обикновено подобрява симптомите. Все пак,Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат? това не е пълно доказателство, тъй като може да доведе до недостиг на калций, витамин D, рибофлавин и белтъчини.

 

Храните се различават значително по съдържание на калций. Най-добрите източници са млякото и млечни продукти, в които около 32% от калция е в усвоима форма. Една чаша прясно или кисело мляко (200 г) съдържат 240 мг калций. Същото количество калций се доставя средно от 50 г сирене. С една чаша мляко и 50 г сирене се осигуряват почти 50% от дневните потребности на калция на възрастен човек, които са 1000 мг дневно. Препоръчителен е приемът на малки количества мляко на един път, най-вече с храна, за да го балансират. Приема на млечни храни с други, забавя освобождаването на лактоза в тялото.

 

Придържайте се към млечните продукти, които са с естествено ниско съдържание на лактоза, като изварата например. Изварата е най-ползваният в наши дни млечно-кисел продукт. Тя се получава от мляко (млечнокисела и сирищна извара), от мътеница (мътенична) и от суроватка (суроватъчна). Консумира се в прясно състояние и широко се използва в диетичното хранене заради разнообразното съдържание на белтъчни вещества и специално аминокиселините метионин и холин.

 

Изварата е подходяща при заболявания на черния дроб заради високото съдържание на метионин, при сърдечно-съдови заболявания заради ниското количество на сол в нея. С особен успех извара се прилага в храненето при затлъстяване и диабет, като най-подходящи са мътеничната и суроватъчната извара, тъй като са нискокалорични продукти и не съдържат мазнини и сол. Сто грама извара съдържат около 15 г белтък, около 2-3 г лактоза, 0,2 г сол, 70-140 мг калций, 130-190 мг фосфор, малки количества желязо и мазнини. Въпреки че кисело мляко е млечен продукт, много хора с непоносимост към лактоза, го понасят добре, благодарение на живите бактерии, съдържащи се в него. Млечнокиселите бактерии стимулират движението на червата и намаляват запека. Те потискат размножението на вредните микроби в червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест.

 

В допълнение на диетата може да се използват и други източници на калций като спанак, яйца, бадеми и др. Също така, сокове и соево мляко, които са обогатени с калций. Витамин D е необходим за организма да абсорбира калция и затова диетата трябва да осигури достатъчно снабдяване на витамина. Източници на витамин D са: яйца, черен дроб и други.

 


 

Румен Спецов 

 

Румен Спецов, автор и специалист в BodyConstructor
В BodyConstructor: Автор

 

Професия: Икономист

 

Интереси: Фитнес, Състезателен културизъм, Суплементиране, Здравословно хранене, Треньорска дейност

 

Румен Спецов е изявен атлет в редица спортове - хандбал, лека атлетика и бойни изкуства. Той е многократен шампион по културизъм с над 20-годишен стаж в спорта. Участва на множество турнири в България, където достойно се класира в челната тройка на категория до 100кг. Вицерепубликански шампион е през 2009г., 2014г. и 2015г. Републикански шампион по културизъм за ветерани е през 2014г. и 2015г. Подпомага активно подготовката на състезатели в различни категории, класирали се на призови места в България и чужбина.

 

Румен е привърженик е на Heavy duty системата за трениране на Майк Менцер и FST-7 методиката на Хани Рамбонд, комбинирайки успешно високитеинтензивните тренировки до отказ (Heavy Duty), с изпомпващите до крайност серии на FST-7. Румен Спецов е лицензиран съдия към БФКФ (Българска Федерация по Културизъм и Фитнес).

 

 


 


Тагове: мляко, млечни произведения, диети, хранене, лактоза, въглехидрати, непоносимост, здраве, отслабване
Добави в Svejo

Защо някои хора не усвояват добре млечния въглехидрат?
Прочети още ...

Важни съвети за първи стъпки в културизма

Важни съвети за първи стъпки в културизма

09.01.2017 г. / автор: Тони Шивачев
В тази статия ще се опитам да ви очертая общата рамка за изграждане на подходяща тренировка и да ви убедя, че прогресът в начинанието ви е пряко свързан с правилното ...
Богомил Йорданов и Добриела Иванова започват подготовка за състезателния подиум!

Богомил Йорданов и Добриела Иванова започват подготовка за състезателния подиум!

19.07.2015 г. / автор: Master Admin
Нашият онлайн треньор и балкански шампион по културизъм Богомил Йорданов подготвя завръщането си на състезателната сцена след 7-годишно отсъствие! След последното си състезание по културизъм през 2008-ма година, Богомил Йорданов подготвя ...
Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

06.03.2017 г. / автор: Румен Спецов
  Гъвкавата диета "If it fits your macros" (IIFYM) е популярен метод за определяне на дневния прием на различни по видове и съдържание храни. Много харесвана и доста критикувана, тази диета има своите ...
Защо диетите при жените рядко дават резултат?

Защо диетите при жените рядко дават резултат?

31.07.2014 г. / автор: Марина Декова
За да имаме успех във всяка една насока, трябва да се потрудим и то не малко. Това винаги е с цената на някои нелеки „лишения” или промяна на досегашните  навици ...